Vybíráme ložní prádlo: na co si dát pozor?

Postel symbolizuje maximální pohodlí, na které se vždy po namáhavém dni těšíme. Když si představíte nejkomfortnější postel, v jaké jste kdy spali, co se vám jako první vybaví? Sázíme na povlečení! Přicházejí do přímého kontaktu s pokožkou a spolu se správným polštářem a matrací tvoří nerozlučnou kombinaci zaručující kvalitní spánek.

Nabídka obchodů je tak rozmanitá, že někdy nevíme, jak se rozhodnout. Co při výběru ložního prádla brát v úvahu, abyste si vybrali správně?

Rozměr

Nejběžnější rozměr, který najdete je 70 x 90 cm pro polštář a 140 x 200 pro přikrývku. Při polštářích se běžně můžete setkat také s menším rozměrem 50 x 70 cm. Rozměry 200 x 220 cm je označována tzv. francouzská přikrývka, obvykle používaná na manželskou postel. Vyšší lidé vyhledávají prodlouženou přikrývku s rozměrem 140 x 220 cm. 


Při větších rozměrech si dejte pozor na to, aby bylo povlečení ušito z jednoho kusu látky. Výrobci často sešijí více kusů látky, což v konečném důsledku nepůsobí velmi dobrým estetickým dojmem. Hospodyňky jistě souhlasí, že praní a žehlení takových velkých povlečení je také více náročnější.

Materiál

Nejrozšířenější povlečení je bavlněné, saténové, krepové, flanelové, ale oblíbené se stávají i bambusové či viskózové. 

Bavlna je nejčastěji se vyskytujícím materiálem ložního prádla. Povlečení je vyrobeno ze 100% bavlny, ale v nabídce najdete i 100% bavlnu zušlechtěnou mercerováním, která se vyznačuje vyšší pevností. Použitá příze je lesklá, příjemná na dotek a kvalita potisku je zajištěna využitím nejmodernějších reaktivních barev. 

 

Do popředí se dostává ložní prádlo vyrobené z BIO materiálů. Oblíbené je bambusové povlečení, které vyniká několika unikátními vlastnostmi. Je jemné na dotek s vynikajícími termoregulačními a absorpčními vlastnostmi, antibakteriální, proto se hodí i pro alergiky či lidi s citlivou pokožkou.  

Viskóza je, stejně jako bambus, BIO materiál. Obvykle se používá v poměru 50:50 mícháním s bavlnou. Povlečení s viskózovými vlákny mají často lepší absorpční vlastnosti než bavlněné materiály, jsou jemné a měkké na dotek, a bonus: nemusí se žehlit.

Další varianta, který šetří čas, protože není třeba žehlení, je krepové povlečení. Vyrábí se ze 100% bavlny speciální technikou, při níž je na materiál aplikován roztok hydroxidu sodného. V zimních měsících zahřeje flanelové povlečení, které je ideální na přechodné období mezi podzimem a zimou.

viskozove-bio-povleceni-zelene-gabonga

Zapínání

Kromě knoflíků se v poslední době těší popularitě zapínání na zip. Zde však zvedáme varovný prst - zip je většinou z jiného materiálu než samotní povlečení, mohou proto nastat problémy při praní (zip se může začít vlnit). Stejně je náročnější vyměnit porouchaný zip (zejména na povlečení větších rozměrů), než vzít jehlu s nití a jednoduše utržený knoflík přišít. Pokud jde o kvalitní produkt, pak i zip je kvalitní a přinese žádané pohodlí. Dokonce některé povlečení mají takový zip (textilní zip), kdy můžete povlečení prát až při 95st. Ptejte se a nechte si poradit ... 

Barevnost

Trendy při zařizování ložnice se mění, ale nejdůležitější je, abyste se v ní cítili uvolněně a nic nemělo rušivý vliv na spánek. Postel je nejdůležitější element ložnice, proto správným výběrem barev ložního prádla dokáže vyvolat různé emoce. Během teplých měsíců mají lidé tendenci sahat po světlejších odstínech nebo chladnějších barvách. Naopak v zimě, kdy je výhled z okna mrazivý, povlečení v tlumených barvách navodí pocit tepla a pohodlí.

 
Jak si vybrat povlečení na internetu? 

Možná bylo jednodušší zajít od obchodu a ložní prádlo si odnést domů, ale nabídka internetových obchodů, cena a kvalita dokáže zásadním způsobem konkurovat tradičním obchodem. 

Je jednodušší prohlédnout si nabídku v pohodlí obývacího pokoje a pár kliknutími ložní prádlo zakoupit. Před koupí vám mohou pomoci při rozhodnovaní recenze zákazníků, kteří nakoupili před vámi, zobrazte Facebook stránku, kde velmi rychle získáte přehled o důvěryhodnosti. Kvalitní e-shop věnuje pozornost podrobnímu popisu materiálu, rozměrů produktů, aby zákazníky zprostředkoval co nejdetailněji představu o výrobku. K dispozici je zákaznický servis nebo LiveChat, kde získáte informace na vaše případné otázky. 

 

Aby povlečení neztratilo své vlastnosti, je důležitá péče podle pokynů na etiketě od výrobce. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv materiál či barvu, nejdůležitější je, aby povlečení dotvořily v ložnici atmosféru pro kvalitní spánek a relax. 

 

Podívejte se také, jaké novinky přibyly do naší nabídky ložního prádla.