Desatero péče o ručníky: takhle si zachovaj měkkost a jemnost

Znáte to. Investovali jste do příjemných měkkých froté ručníků, ale po prvním vyprání se z nich stanou drsné houby, které vůbec nesají vlhkost a poslouží jedině jako barevný doplněk do poliček v koupelně. Často nevědomky děláme chyby v péči, které způsobují snížení savosti, zápach, vyblednutí či zašednutí. Abyste podobným problémům vyhnuli, vyzkoušejte naše triky na zachování kvality.

rucniky-osusky-gabonga

Jak poznat kvalitní ručník?

Příjemný pocit po osprchování závisí od správného výběru. Použitý materiál se odvíjí v ceně ručníku. Co si všímat? V první řadě je gramáž na metr čtvereční - kvalitní ručník má hodnoty od 450g / m2. Číslo vyjadřuje, kolik froté materiálu bylo použito. Druhá klíčová vlastnost jsou vlákna a smyčky. Hustota smyček a délka vláken způsobuje nadýchaný efekt a vysokou savost. Rozdíl poznáte na první pohled.

 

10 tipú, jak správně pečovat o ručníky


1. Čtěte informace na štítku

Štítek se opravdu vyplatí pozorně číst. Jen tak budete vědět, jak ručník prát a jakou péči vyžaduje. 

 

2.Ručník před prvním použitím vyperte

Nejlépe se stejně barevným oblečením na teplotě 40 stupňů. Praním se vlákna zatáhnou, odstraní se přebytečná barva a zvýší se životnost ručníků. 

 

3. Opakované vyprání zvýší savost

Tento problém lze pozorovat především při novějších ručnících, které nesají vlhkost tak, jak by měly. Ručník stačí několikrát vyprat předepsaným způsobem. 

 

4. Ručník dráždí pokožku

V tomto případě se řiďte heslo méně je více a vyhnete se chybě nesprávného dávkování pracího prostředku. Pokud přidáte do praní přílišné množství gelu či prášku, nejenže ním zbytečně plýtváte a vyhazujete peníze, ale pracím cyklem se prášek nerozpustí dostatečně, zůstane v ručníku a chemikálie začnou dráždit pokožku.

 

5. Octem proti zápachu

Velmi častá nepříjemnost, kterou nikdo nemá rád, zvláště když právě vyšel z příjemné voňavé sprchy. Zápachu ručníků se zbavíte, když je vyperete v horké vodě s 1 až 2 šálky octa. Následně je vyperte předepsaným způsobem s použitím klasického prášku a dobře zavěste, aby vyschly. Nesprávné sušení po sprchování také přispívá k tvorbě zápachu. 

 

6. Ručníky jako smirek? Už žádná aviváž

Ten příjemně měkký ručník se velmi jednoduše může změnit na nepříjemný smirek kvůli časté chybě, kterou při praní lidé dělají - aviváž. Konzistence aviváže způsobuje, že vlákna se lepí a ztrácejí svou jemnost a nadýchanost. Kromě aviváže může za drsný povrch sušení na radiátorech, které stejně ničí vlákna a ručník už nikdy nebude mít takové vlastnosti, jako když jste jej zakoupili.


7. Ocet pomůže zachovat barvu

Původní jasnou barvu ochrání, pokud do prvního praní ručníku přidáte k pracímu prostředku 1 až 2 šálky octa. 

 

8. Sušení bez poškození

Ideální je, pokud ručníky sušíte v sušičce. Jak jsme již výše uvedli, vyhněte se sušení na radiátorech, k čemuž většina hospodyněk inklinuje v zimním období. 

 

9. Aby bílé ručníky nebyly šedé

Na praní používejte prášek, gely nejsou na bílé prádlo takové účinné. Pozorně si přečtěte informace na štítku, některé ručníky totiž nemohou být bělené bělidly s obsahem chloru, který ničí vlákna. 

 

10. Aby se nepoškodily vlákna

Ručníky nežehlete. Pokud náhodou objevíte, uvolněné vlákno, nesnažte se ho vytáhnout úplně, ale uvolněnou část odstřihněte. Předcházet tomu můžete i při praní, ručníky neperte s oblečením, které má zipy, háčky nebo jiné aplikace, které mohou vlákno během pracího cyklu vytáhnout. 

Dodržováním těchto jednoduchých pravidel zachováte měkkost a nadýchanost ručníků na dlouhou dobu.

rucniky-osusky-gabonga