Francouzské povlečení – spolu pod jednou dekou bez čouhajících nohou

Pralidi spali na zemi a přikrývali se vším, co spadlo ze stromu. Pak slámou, kožešinami… Za pár století se toho hodně změnilo. Až se na scéně objevili Francouzi. Tihle známí požitkáři světu dali francouzskou deku a povlečení. Jak je to vůbec napadlo? Kdo si pod velkou přikrývkou pohoví nejvíc?

Spánek je sám o sobě celou lidskou historií stejný. Prostě se vám zavřou oči, necháte si zdát něco pěkného, ráno se probudíte a je to. Jenže komfort spojený s usínáním a převalováním při uvelebování záleží na typu podkladu a přikrývky.

Na kamenité zemi pod palmovým listem se vám asi nebude chrnět tak dobře jako na třívrstvé matraci pod peřinou s bavlněným francouzským povlečením. Když už jsme to povlečení ze země galského kohouta naťukli, pojďme spolu odkrýt něco z historie.

 

O původu francouzského povlečení se vedou spory…

Jedno je jisté – francouzské deky, potažmo povlečení mají na svědomí Francouzi. Jsou považování za jeden z nejelegantnějších národů světa, takže i při výbavě ložnice si dávali hodně záležet na každém detailu. Proto je nejspíš napadlo: „Proč spát s manželkou pod dvěma dekami, když můžu spát pod jednou velkou?“

No, ale upřímně, vždyť jsou to Francouzi. Ty důvody byly vlastně asi trochu jiné: „Proč spát s milenkou pod dvěma dekami, když u ní můžu být namáčknutý celou noc pod jednou?“

Ať už ty příčiny byly jakékoliv, může jim poděkovat – i my si můžeme užívat spaní pod jednou velkou dekou převlečenou příjemným francouzským povlečením.

 francouzske-povleceni-na-postel-gabonga

Celou noc pod dekou, ať už sami, nebo ve dvou

Francouzská deka je popisována jako velká přikrývka pro dva, která vám a vaší milované druhé polovičce umožní být celou noc stále u sebe. To je fakt, protože spát ve dvou pod jednou sólo dekou, to je na hlavu – celou noc se přetahujete, chvíli spí nepřikrytý ten, pak druhý, někdy spíte úplně bez deky… Nevyspíte se a o nastydnutí není nouze.

Velká peřina s francouzským povlečením však nemusí sloužit jenom zamilovaným párečkům. Když si potrpíte na extra luxusní pohodlí, máte pro sebe letiště velké jako fotbalové hřiště, určitě nespíte pod malou standardní dečkou. Potřebujete obrovskou přikrývku, ve které se můžete celou noc převalovat, dělat přemety, stojky a stejně zůstanete celou noc přikrytí.

A hlavně – díky svým rozměrům vám z francouzského povlečení nebudou čouhat nohy!

 

Pokud se rádi s partnerem schováte pod jednu velkou francouzskou deku, nebo máte rádi sólo pohodlíčko, zpříjemněte si noci kvalitním bavlněný francouzským povlečením z našeho e-shopu.