200 kilometrů vláken pro váš luxusní spánek – damaškové povlečení je IN

V létě chladí, v zimě hřeje. To je pouze zlomek skvělých vlastností, které vám damaškové povlečení přinese. Zajímá vás víc? Čtěte dál a dozvíte se, kde se povlečení z damašku vzalo a proč si s ním povléci postel a peřinu hned.

Vybrat si povlečení, které vám sedne jako ulité, je potíž. Flanelové povlečení je fajn na zimu, protože krásně hřeje. Jenže v létě pod ním nevydržíte. Lněné je zase v létě vzdušné a lehoučké, ale v zimě pod ním „klepete kosu“.

Neklesejte na mysli, pokud si chcete vystačit s jedním univerzálním a přesto přepychovým povlečením. Představujeme vám elegantní damaškové povlečení, se kterým srostete a po prvním spánku na něj nedáte dopustit.

damaskove-povleceni-na-postel-gabonga

 Kde se vzalo, tu se vzalo damaškové povlečení?

Damašková tkanina – původ neznámý. S největší pravděpodobností pochází z Číny, která dala světu spousty vymožeností. Do Evropy se dostala přes Sýrii – tady došlo k rozkvětu výroby, a proto tkanina získala název dle syrského hlavního města.

Zajímavostí je, že k výrobě damaškového povlečení na jednu postel je potřeba 200 km příze. Kdybyste natáhli přízi na délku 1 km, pak ji zvážili, naměříte pouhopouhých 6 gramů!

Ať je horko, nebo mráz, damaškové povlečení obslouží vás

Kolik jste zažili probděných nocí, když vám pod dekou bylo v létě neskutečné horko, nebo jste se v zimě třepali jako osiky?

damaškovým povlečením nemusíte přemýšlet, jaké je zrovna roční období. Kvalitní bavlna, ze které je luxusní damaškové povlečení vyrobené, má díky technologii vynikající izolační vlastnosti. Hladká příze je heboučké na dotek a v letních měsících bezvadně chladí. V zimě vám zase bavlna dopřejete nadstandardní tepelný komfort.

 

Drží a drží… I po častém praní

I když si své damaškové povlečení zamilujete a budete v něm spát každičký den, stejně vydrží déle. Obavy, že se snadno opotřebuje častým praním, zde nejsou nic platné.

Kvalitní povlečení z damašku zůstane v dobré kondici i po více než 250 praní. Po vyndání z pračky bude vypadat stále jako nové. Je to způsobeno již výrobou, kde vzory vznikají rovnou při tkaní. Vydrží déle než potisky.

 

Údržba? Pro damaškové povlečení téměř neznáme slovo

Snem každé hospodyně je, aby se nemusela příliš s praním, sušením a žehlením ložního povlečení párat.

Skvělá zpráva je, že povlečení z damašku stačí po vyprání vyrovnat, nebo vyvěsit, nechat téměř uschnout a vyžehlit mírně vlhké. I když ho necháte viset na šňůře více dní, stejně damaškové povlečení vyžehlíte do hladka.

Ani sušička damaškovému povlečení neuškodí. Ba naopak – podpoří přirozené vlastnosti bavlny. Pak už jenom snadno povlečete polštáře a peřiny.

 

Luxus pro každého, který frčí

Dřív byl damašek synonymum luxusu, který si mohl dovolit málokdo. Spánek v něm si užívali pouze nejvyšší vrstvy. Dneska pravda patří mezi trochu dražší povlečení, ale věřte, že za ty bezvadné vlastnosti se vyplatí.

Luxus vždycky byl a bude IN. Vytrvalou stálicí je jednobarevné damaškové povlečení, které působí elegantně v každé ložnici. Letošním trendem jsou bohaté vytkávané barvy, vzory, geometrické tvary i květinové vzory, v nichž jste spávali u svých babiček.

 

Až si v damaškovém povlečením ustelete, každá noc i ráno pro vás bude zážitek.