Jak si vybrat správné ložní prostěradlo / Jaký rozměr prostěradla bude nejlepší pro moji matraci?

Poradíme vám, jak si správně vybrat ložní napínací prostěradlo k maximální spokojenosti. Věnovat se budeme napínacím prostěradlám s gumičkou (Jersey), které jsou hodně oblíbené a nejprodávanejší na našem trhu. Jen Gabonga jich ročně prodá několik tisíc kusů.

Až 80% lidí si koupí správné prostěradlo na postel. Patříte do této skupiny?

Není plachta jako plachta. Někdy se potkávame taky s běžným názvem prostěradlo. Jestli plachta na postel nebo prostěradlo na postel, mluvíme na stejné téma. Jak si ale vybrát tou správné prostěradlo tak, aby se nestalo např.:

  • prostěradlo se 3 krát vypralo a změnilo barvu z tmavě-modré na bledě-modrú
  • prostěradlo bylo hezké elastické a po třech měsících je prostěradlo vytahané
  • kvalita opracování je hodně zlá
  • všitá guma na prostěradle se roztrhla
  • prostěradlo není hezky natáhnuté a nesedí mi

To jsou jen některé zlé zkušenosti zákazníků, kteří si koupili nekvalitní prostěradlo. Jestli si koupíte zlé prostěradlo, nemůžete od něj očekávat stálobarevnost, příjemný materiál, vysokou kvalitu, pevnost.... Většinou kvalita odpovídá ceně, no ne vždy to najdražší musí být taky nejlepší.

 

Co je Jersey?

Jersey – hodně oblíbený a nejprodávanější materiál pro ložní prostěradla. Jersey představuje prostěradlo z hladkého úpletu. Vyrábí se ze 100% bavlny. Materiál je moc jemný. Plachty Jersey jsou elastické a dobře se natahují na postel. Mají po celém obvodu všitou gumu. Doporučuje se je používat spolu s bavlněným povlečením, bambusovým, saténovým, krepovým i flanelovým.

 

Reference zákazníka na naše plachty

Dobrý den,

Paní Gabika, prostěradla jsou nádherné, barevně  snad úplně identické s internetem a s kvalitou jsem maximálně spokojená, doufám, že taky po praních ostanou v pohodě, ne jako ty laciné z obchodu s potravinami, že po dvou rocích se dělají dírky na plachtě. Ještě jednou Vám děkuji za ochotu a vyjetí vstříc zasláním ve mnou požadovaném termínu. Vím, že když bych se rozhodovala pro plachty, určitě jen přes Vás.

Přeji všechno dobré a hezký začátek týdne.

S pozdravem

 

Iveta D.

Správný rozměr prostěradla / rozměr matrace

Doporučujeme znát svoji matraci anebo matrace, na které budete ložní prostěradlo povlékat. Je úplně zbytečné, že jste si vybrali hezkou barvu prostěradla v obchodu, když nakonec nebude hezky nataženo. Pokud nebude dobře sedět na matraci, dříve se znehodnotí a spánek nebude komfortní. Pak i relativně kvalitní prostěradlo se může zdát jako nekvalitní. To jen z toho důvodu, že jsme nevybráli správny rozměr.

 

Jaký rozměr tedy potřebujeme?

Důležité jsou tři rozměry. Šířka, délka a výška matrace. Pokud jste si zmeřili matraci, vyberte si podle tabulky. Platí to v případě, pokud uvažujete o kvalitním napínacím prostěradle Jersey značky Amitesse.

 

Rozměry

Šířka matrace 

Délka matrace

Výška matrace

Doporučené prostěradlo Jersey Amitesse

80

190

15-25

100x200

80

200

15-25

100x200

85

195

15-25

100x200

90

190

15-25

100x200

90

200

15-25

100x200

120

200

15-25

120x200

140

200

15-25

140x200

160

200

15-25

160x200

180

200

15-25

180x200

  

Prostěradla Jersey Amitesse, které najdete v naší ponuce jsou na délku matrace 200 cm a na výšku matrace do 25cm. Samozřejmě ještě stále bude prostěradlo po natažení zahnuté dolu pod matrací.

 

Jaké jsou nejčastější chyby zákazníků?

Hledají velké prostěradla a často je taky kupují. Hledají rozměry 220x200cm, 220x220cm. Často úplně zbytečně, protože kupují větší rozměr prostěradla jako potřebují. To jen proto, protože mají obavu o zahnutí. Přenasledují je myšlenky jako:

  • aby prostěradlo netrčelo
  • aby bylo hezky zahnuté až pod matrací
  • radši větší jako menší
  • s větší nic nezkazím
  • jen ať není malá...

To jsou ve většině případů úplně zbytečné předsudky.

Dělali jsme průzkum matrací prodávaných v SR a ČR. Výsledek byl ten, že více jako 97% matraců má délku do 200 cm a 95% matraců má výšku do 20 cm. 

Občas má někdo nadstandardní matrace, co může znamenat délku více jako 200cm a výšku více jako 25 cm. Tehdy má smysl hledat i nadstandardní prostěradlo. Tou může být super elastické prostěradlo v kvalitě Superstretch nebo prostěradlo vyrobeno na míru. Prostěradla SuperStretch s obsahem elastanu krásně natáhnete i na matraci vysokou 30cm. Prostěradlo musí na matraci sednout, to je základ. Proto by měl zákazník kupovat prostěradlo podle rozměrů matrace. V případě pochybností je lepší se optat prodávajícího.

 

Stálobarevnost

Je fajn, když prostěradlo koupeno před rokem má stále stejnou barvu. Ložní Jersey prostěradla značky Amitesse tuto vlastnost mají. Barvení může být přímkové nebo reaktivní. Podezřele nízká cena prostěradla může naznačovat, že materiál je barvený přímkovým barvením. V konečném důsledku je více než pravděpodobné, že barva může změnit dříve či později svůj odstín. Pravé reaktivní barvení materiálu zabezpečí stálobarevnost materiálů a prostěradlo si udrží svůj barevný odstín, který mělo při koupi. Reaktivní barvení látky je použito u všech prostěradel Amitesse.

 

Barevnice prostěradel Jersey, značky Amitesse >>>

napinaci-prosteradla-na-matrace-elasticke 

Materiál

Jersey, Froté, Superstretch, Thermo, saténové.... Je mnoho provedení. Nejprodávanejší jsou napínací prostěradla Jersey, které jsou vyráběné ze 100% bavlny. Hezky sednou na matraci, po obvodu je všitá guma a cenově jsou velmi přijatelné.

 

Jersey plachty jsou u nás nejprodávanejší prostěradla. Je použita 100% bavlna, jsou hladké a praktické. Jersey plachty nemusíte žehlit. Jednoduše je natáhnete na postel, mají všitou gumu po celém obvodu a proto hezky sadnou. Jsou vhodné na celoroční používání jak v léte tak i v zimě. Kdo má rád teplo, ten má možnost sáhnout po Froté prostěradle.

 

Froté plachty jsou druhé nejoblíbenější. Tady už není použita 100% bavlna. Většinou jde o kombinaci bavlny (80%) a polyesteru (20%). Prostěradla jsou hřejivé a vhodné do chladnějšího období, avšak nedoporučujeme je pro velmi citlivé lidi. Tyto prostěradla nedoporučujeme v kombinaci s povlečením z bavlněného saténu. Taky je není nutné žehlit.

 

Jersey plachty s elastanem (NÁŠ TIP NA KVALITU). Obchodní název pro elastan je lycra a proto se někde můžete potkat s lycrou a někde s elastanem. Pořád půjde o rovnakou příměs. Tyto prostěradla jsou hladké a mají stejné praktické vlastnosti jako běžné prostěradla Jersey. Jejich výhoda souvisí s příměsí elastanu. Toho je tady cca. 3% a zvyšek je bavlna. Právě elastan zabezpečí vyšší tvarovou stálost i po delším čase, vyšší elasticitu a pevnost. Tyto prostěradla jsou hodně vyhledávané náročními zákazníky pro jejich kvalitu a dlouhou životnost. Oblíbené jsou taky v krajinách západní Evropy, kde je na trhu moc vysokých matraců. Prostěradla SuperStretch natáhnete i na matrace výšky 30cm. 

 

Ošetřování

Kvalitní napínací prostěradla na postel poznáte i podle toho, při jaké teplotě je můžete prát. Standardem je doporučované praní při 40 stupních v domácím prostředí. Je dobré, když výrobce povoluje praní při 60 stupních.. To je taky náznak kvality a toho, že věří svému produktu. Právě prostěradlo značky Amitesse můžete prát při 60st a výrobce garantuje jeho kvalitu a stálobarevnost.

Kvalitní prostěradla najdete v našem obchodě >>> 

 

Ložní prostěradla

 

 

Zaujal vás tenhle článek? Mohl by být užitečný pro někoho z vašeho okolí? Sdílejte ho